Flensborg. Sønderjylland, Fohr og Lybeck Danmarks Solskinds Ø. 4 dage
Tyskland. Flensborg ligger som bekendt helt oppe i Tysklands nordligste hjørne- eller helt nede ved Danmarks grænse, alt efter de øjne, der ser. Vi er stolte af at være Tysklands mest skandinaviske by, ja vi kalder os Tysklands port til Skandinavien. Der er små, kulørte fiskerhuse, gamle hyggelige torve og pladser og solgule kaptajns- og købmandsbaggårde. Gedigne skonnerter. Smukke sejlskibe. Gamle dampere. To sprog. To kulturer, en fælles historie, gennem 400 år tilhørte Flensborg den danske krone. Sporene fra den tid er overalt og der eksisterer en interessant mangfoldighed i og omkring byen, landet og fjorden den dag i dag.
1. dag. Afrejse fra Sjælland via Storebælt Broen over Fyn og videre til Frøstruplejeren. Lejeren blev oprettet i 1944 og husede det tyske sikkerhedspolitis fanger i det besatte Danmark, den blev oprettet på dansk initiativ for at undgå yderligere deportationer af danske statsborgere til kz-lejre i Tyskland. Man ønskede, at allerede deporterede fanger kunne bringes tilbage til denne lejr. Trods den tyske besættelse var der formelt ikke krig mellem Danmark og Tyskland. Danmark blev betragtet som uafhængigt, selvstændigt land. Det var på denne baggrund, at det lykkedes for de danske myndigheder at få etableret Frøslevlejren. Den danske stat betalte for opførelse og drift, men det var chefen for det tyske Sikkerhedspoliti i Danmark, som drev lejren. Den 13. August 1944 ankom de første 750 fanger til Frøslev fra Horserødlejren på Sjælland. Sammen med disse fanger ankom også det tyske kommandantskab bestående af personer fra SS og det tyske politi. Efter besøget fortsætter vi til vort Hotel ved Flensburg.
2. dag: Efter morgenmaden kører vi ind til Flensburg, hvor vores dansktalende guide venter på os. Vi skal nemlig på en interessant bytur, for at se de historiske købmandshuse, gamle pakhuse, maleriske gårde samt romhusene.
Fra Flensborgs gamle bydel hen til det historiske Johannis kvartér, der vidner om den oversøiske handel med kolonien Dansk Vestindien fra 1755.
Vi spiser frokost på en af Flensborg's hyggelige caféer - Café Central.
Efter frokost spadserer vi ned til Skibsbroen hvor vi skal vi på en lille sejltur, her nyder vi den dejlige udsigt over Flensborg Fjord. På turen ser vi bl.a. ”glashusene” i Sonwik, Søfartsskolen og de danske Okseøer. Sidst på eftermiddagen tilbage til vort hotel.
3. dag: Efter morgenmaden kører vi til Sønderborg. Omkring 1170 blev der opført en borg, som Sønderborg er vokset op omkring. Kong Chr. II var i 17 år, indtil 1549, statsfange på borgen. Op til 1570 blev borgen af Kong Chr. III helt ombygget med fire fløje i renæssancestil og ført videre af hans enke, Dronning Dorothea. Fra 1571 var slottet fyrstesæde for Hertug Hans den Yngre. Slottet rummer renæssancekirken Dorotheas Kapel med hertugslægtens gravkapel. Kirken har et sjældent renæssanceorgel. Efter genforeningen i 1920 blev slottet overtaget af den danske stat og har siden været regional- og nationalhistorisk museum.