Nordjylland Skagen-Læsø.  Toppen af Danmark.  4 Dage.

Vi oplever gammel Skagen med de mange flotte Skagenhuse og seværdigheder. Med besøg på Nordjyllands solskins ø -Læsø- byder på ro, stemning og enestående natur. Dertil er Læsø jo kendt for sine unikke tangtage, salt syderi.  Den ligger som en oase i Kattegat. Øen er 118 kvadratkilometer og rummer ca. 2000 indbyggere, hvilket gør den til Danmarks mindste kommune. På Læsø finder du den rene natur og mulighed for stilhed og fred, men også mødet med et ø-samfund, der er glade for gæster.

Dag 1. Afrejse fra Sjælland hvor vi kører til Vårgård Slot ved Dronningelund hvor vi får en rundvisning, herefter vider til vort hotel i Dronninglund, der er vi sidst på eftermiddagen. 

Dag 2. Efter morgenmaden går turen nordpå til Skagen. Vi tager med sandormen ud til Grenen, der er Danmarks nordligste punkt, hvor Skagerrak og Kattegat mødes. Derefter tid på egen hånd til at se nærmere på Skagen – med den store fiskerihavn, de smalle stræder, de skønne små huse. På vej tilbage til hotellet besøger vi den tilsandede kirke vest for Skagen eller Råbjerg Mile – Danmarks største vandreklit. Her efter tilbage til vort hotel hvor aftensmaden venter os. 

Dag 3. Efter morgenmaden besøger vi Læsø, hvor vi bl.a. oplever et salt syderi. Vi besøger også den gamle gård (Frilandsmuseum) med sit enorme sølvgrå tang tag, den er et af de efterhånden få eksempler på de tang huse, der for bare halvtreds år siden var så almindelige på Læsø - og som ikke findes andre steder i verden.

Gården var beboet indtil 1949 og står med den originale indretning, med ovn og ildsted i skorstenene og alkover. Der er ingen elektrisk lys og brønden er på gårdspladsen. Indboet er stadig placeret, som det stod omkring år 1860. Staldene står også som dengang. Jævnligt hører vi gæster fortælle, hvordan de fx håndterede plejlen, når kornet skulle tærskes. For andre fortæller staldene om den enorme forandring, der er sket indenfor landbruget. Et besøg på gården er en enestående chance for at opleve og høre om et ægte Læsø hjem, hvor mændene var på havet en stor del af året, og hvor kvinderne tog sig af landbruget. Saltproduktionen på Læsø genskabtes i 1991, den første sydehytte er en rekonstruktion af udgravningen i 1990. Den 5. juni 1991 kunne det første salt i nyere tid, øses op til afdrypning og tørring. I dag har projektet 2 hytter med i alt 3 pandeanlæg, to store moderpander (forinddampningsanlæg) samt en eksperimenterende pande. Der laves salt hele året og produktionen er på nuværende tidspunkt 75 ton salt årlig. Processerne skal illustrere, hvordan salt i middelalderen blev fremstillet, dog foregår tørringen af salt i dag på et tørreloft, hvor der er opsat en luftaffugter.

 Efter besøget på Læsø køre vi retur til vort hotel hvor aftensmaden venter os. 

Dag 4.  Efter morgenmad. Går turen hjem via Lille Vildmose i Østhimmerland, der er et eldorado for naturelskere og historisk interesserede. Området er Danmarks største fredede landområde på godt 76 kvadratkilometer. Her findes blandt andet Nordvesteuropas største højmose samt unikke natur- og græsnings skove. I Lille Vildmose kan vi opleve kongeørne, havørne, traner, vildsvin, kronhjorte i vild natur. Efter besøget sætter vi kurs mod Fyn hvor vi spiser aftensmad. Hjemkomst midt på aften.


I turen er inkluderet. Bus, Bro, Færge, 3 x overnatning, 3 x morgenmad, 3 x aftensmad, 2 x frokost, 2 x Dagsudflugter med besøg på Læsø og Skagen, 1 x Grenen m. sandormen, 1 x rundtur i Skagen, 1 x Den tilsandet kirke, 1 x Lille Villemose, 1 x Rundtur på Læsø, 1 x Saltsyderi, 1 x Vårgård Slot. Udflugterne er med lokale guider. Denne opstilling er et forslag til turen, prisen afhænger af antal personer.